De kunst van het in Balans Blijven
Ik hoor velen, waaronder mezelf, zeggen dat ze zoekende zijn naar balans. Zoekende naar balans tussen werk, thuis, sociale contacten, cultuurbelangen, hobby’s, sport etcetera. We zijn vaak geneigd om alles te willen en in alles ook het beste te willen, waardoor het uit balans raken of erger nog op de loer ligt.
Ik denk dat iedereen het wel herkent: balans zoeken. De afgelopen jaren heb ik zelf aan den lijve ondervonden hoe dun het lijntje kan zijn tussen in balans zijn en uit balans raken. Sinds november vorig jaar zorgde een flinke toename in mijn werkzaamheden ervoor dat mijn zoektocht naar balans opnieuw was begonnen. Echter wist ik dit keer van te voren dat dit een zoektocht ging worden. Want zoekende zijn naar balans en balans vinden is één, maar in balans blijven is pas de ware uitdaging. Door invloeden uit onze opvoeding, netwerk, social media, karakter, alledaagse verleidingen zijn we geneigd snel over onze eigen grenzen te gaan en uit balans te raken.
Hier volgen een aantal tips om in balans te BLIJVEN:
- Met stip op nr1: Bewustwording. Probeer je bewust te worden waarvan en van wie je energie krijgt en wie en wat je energie kost. Wellicht kun je hetgeen je energie kost niet direct laten vallen, maar zodra je er bewust van wordt, zul je merken dat je (onbewust) meer focus zult gaan leggen op wat je energie geeft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voor het slapen gaan je dag eens na te gaan, stel daarbij de vragen: Hoe was je dag? Wat was leuk en wat ging goed? Wat was minder leuk of ging minder goed? Waar wil je een beetje meer van en waarvan een beetje minder?
- Pak een weekagenda, kan ook digitaal natuurlijk, en blok een vast moment van een paar uur in de week dat enkel en alleen voor jou is. Jij mag in die tijd doen wat jíj wilt, je mag ook he-le-maal niets doen. Gun jezelf deze tijd, laat hier niets tussen komen, hoe verleidelijk dit ook is. Kun je dan ook écht ontspannen?
- In tijden van drukte en stress zijn we geneigd om het sporten te skippen. Echter zorgt voldoende beweging juist voor de ontspanning en het is een bewezen stressreductor! Dus zorg voor vaste beweegmomenten in de week en kies een beweegactiviteit waarvan je energie krijgt en tegelijk kunt ontspannen. Door vaste momenten te kiezen, geeft dit ook weer rust en regelmaat.
- Hetzelfde geldt voor voeding. We gaan in tijden van stress en drukte naar de makkelijke en vaak ongezonde maaltijd of grijpen naar zogeheten ‘comfort food’. Echter kom je daarmee in de vicieuze cirkel van het niet lekker in vel/lijf zitten en niet fit voelen. Dit kan ook leiden tot gewichtstoename, daling van energieniveau, stress en is de vicieuze cirkel compleet. Dus zorg voor gezonde maaltijden. Maak eventueel een grote portie voor meerdere malen in de week of vries het in.
- Stel jezelf steeds weer de vraag: Wat zou ik voor advies geven als ik mijn eigen coach zou zijn? Hiermee kijk je steeds weer middels een helikopterview naar je eigen leven en krijg je steeds meer helder wat er werkelijk toe doet voor jou.
- (H)Erken je eigen grenzen. Ook een zeer belangrijke tip! Iedereen heeft grenzen en bij iedereen ligt die ergens anders. En dat mag ook. Het (h)erkennen van je eigen grenzen is niet makkelijk, soms ben je er al overheen voordat je het in de gaten hebt. Door dit te blijven oefenen leer je steeds beter herkennen waar je grenzen liggen. Met zelfrespect kun je leren om je grenzen te erkennen en te bewaken.
- Geef het tijd! In balans kunnen blijven zal niet over 1 nacht ijs gaan. Grenzen (h)erkennen heeft tijd nodig. Bewustwording heeft tijd nodig. Het integreren van vaste momenten in de week voor écht eigen tijd, heeft tijd nodig. En dan nog… kun je door (onverwachte) omstandigheden uit balans raken. Wel zul je merken dat je sneller herkent dat je uit balans bent geraakt, en zal het weer in balans komen steeds makkelijker gaan.